Thailand-UK ประเทศไทย-สหราชอาณาจักร

Forums ฟอรั่มส์

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Premium Member chibasixty's Avatar
    Join Date
    18 Oct 2003
    Location
    Petchaburi- Datchet, Berkshire.
    Posts
    1,306
    Post Thanks / Like

    Default Green vegs with crispy pork

    คะน้าหมูกรอบบวกบร็อคคอรี่ค่ะ

    อยู่ที่นี่คะน้าแพงงง ก้อยก็จะซื้อผักใบเขียวหรือคะน้าอังกฤษมันจะมีสองแบบสองชื่อ อันนึงคือ เคลว อีกอันคือ กรีน สปริง แต่อาหารจานนี้ทำตอนกลับมาจากไทยได้มะนาน แบบว่าเอาคะน้าติดกระเป๋ามาด้วย ผัดไปแล้ว 1 รอบแต่ไม่ได้ถ่ายรูป แล้วคราวนี้คะน้าที่เอามามันเหลือหน่อยเดียวก็เลยเอาบร็อคคอรี่ผสมลงไปด้วยอ่ะ ฮี่ๆๆ มาค่ะมาชมกัน

    ส่วนผสมทั้งหมด / All Ingredients

    1...หมูสามชั้น 3 ชิ้น/ 3 pieces of Belly pork.
    2...คะน้า 3 ต้น + บร็อคฯตามต้องการ / Green Sping and Broccoli.
    3...กระเทียม / 3-4 Cloves of galic.
    4...น้ำมันหอย 3 ชต. น้ำปลา 1 ชต. น้ำตาลทราย 1.5 ชช. ผงชูรส 0.5 ชช. / 3 tbs of Oyster sauce. 1 tbs of fish sauce. 1.5 ts of sugar and 0.5 ts of M.S.G.
    5...น้ำมัน 1 ชต. / 1 tbs of oil.
    6..น้ำเปล่า 0.5 ถ้วยตวง / 0.5 cup of water.

    วิธีทำ / Methood

    1..แบ่งหมูออกจากแพ๊ค 3 ชิ้น ใส่จานนำเข้าไมโครเวฟจนสุก นำออกมาเอาส้อมจิ้มๆๆๆๆๆให้พรุน แล้วทิ้งไว้ให้เย็นแล้วแห้ง....

    Take 3 pieces of pork into the Microwave untill cooked...then use the fork stabs don't need to count just make sure got alot hole on them..then leave them cool and little dry..




    แล้วนำลงทอดในน้ำมันร้อนจัดไฟไม่ต้องแรงจัดและมากกว่าไฟกลาง...

    Put the wok onto the cooker add the oil...add the pork into the wok when the oil is very hot use the heat highter then medium but lower then hight heat..

    ทอดจนเหลืองกรอบแล้วตักวางให้เสด็จน้ำมัน.

    Cook them untill golden blown(gordon brown) then leave them on the kitchen towel.




    2..หั่นผักชิ้นพอดี..สับกระเที่ยมไม่ต้องแหลกละเอียดนัก..แล้วสับหมูกรอบชิ้นเล็กๆ ตามรูป

    Cut the vegs into pieces.


    Chop the crispy pork and crushed the garlic.




    3..ตั้งกะทะบนไฟแรงใส่น้ำมัน 1 ชต. ใส่กระเที่ยมสับลงไปเมื่อน้ำมันร้อน ผัดจนกระเทียมเกือบเหลืองหอม.

    Put the wok onto the hight heat add 1 tbs of oil then add crushed garlic when the oil is hot fry them until the color is change.




    4..จากนั้นใส่ผักที่หั่นไว้ลงผัดสัก 3-5 นาที เติมน้ำมันหอย น้ำปลา น้ำตาลทราย ผงชูรส แล้วผัดให้เข้ากัน เติมน้ำครึ่งถ้วยตวง แล้วใส่หมูกรอบลงไปผัดให้เข้ากัน

    Add the vegs stir for 3-5 minutes then add oyster sauce fish sauce sugar and M.S.G. mixed them...then add half a cup of water then pork stir.



    ตักใส่จานเสิร์ฟ / Then on the plate ready to serve




    ในรูปก้อยทำหมูทั้งแพ๊คนะคะ เนื่องจากว่าหากจานนี้ไม่พอก็จะได้ผัดจานใหม่ ทำใหม่ๆ กินสดๆ อร่อยกว่าค่ะ ฮี่ๆๆ

    PS.. At my photos i used all the pork in 1 pack because if 1 plate is not enough then i can cook another freshly, cook fresh eat fresh is better and nicer, if i'm not cook more after finished i can keep them in the fridge for 3 days or put them in the freezer and use them when i want to.
    ชีวิตมีอะไรตั้งเยอะแยะ มีเกิด แก่ เจ็บ ตาย คล้ายๆกัน...

  2. #2
    Moderator Tobias's Avatar
    Join Date
    20 Jun 2003
    Location
    UK/USA
    Posts
    13,866
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    44

    Default

    I have now deleted all the off-topic stuff (as I mentioned yesterday). This section of the forum is only for recipes and discussion on the recipes rather than general chat.
    Tobias - โทเบียส
    If you want to know where I am, follow me on my Thailand-UK Blog.

  3. #3
    Rookie มือใหม่
    Join Date
    28 Mar 2010
    Posts
    1
    Post Thanks / Like

    Default

    น้องก้อยก็ยังทำอาหารน่าทานเหมือนเดิมเลยอ่ะ แต่พี่ยังไม่มีโอกาสได้แวะเวียนไปชิมเยย

  4. #4
    Premium Member chibasixty's Avatar
    Join Date
    18 Oct 2003
    Location
    Petchaburi- Datchet, Berkshire.
    Posts
    1,306
    Post Thanks / Like

    Default

    หวัดดีเจ๊จ๋า ฮี่ๆๆ ไม่มีเวลาเข้ามาตอบอ่ะ ยุ่งๆอย่างที่บอก ตอนนี้อยู่ไทยแล้วคร้า ถึงวันนี้บ่าย 2 โมงครึ่งไม่น่าเชื่อสายการบินไทยไวกว่าเวลาตั้งครึ่งชั่วโมงแน่ะเจ๊ รอกลับไปก่อนนะเจ๊มาลอนดอนเมื่อไหร่ก็บอกจะทำอาหารไว้รอค่า
    ชีวิตมีอะไรตั้งเยอะแยะ มีเกิด แก่ เจ็บ ตาย คล้ายๆกัน...

  5. #5
    Forum Antiquity ของโบราณ Linne's Avatar
    Join Date
    3 Dec 2005
    Location
    sw london/surrey
    Posts
    4,351
    Post Thanks / Like

    Question

    why the MSG ? is this normal in thai cookery

  6. #6
    Premium Member Phetchy's Avatar
    Join Date
    12 May 2009
    Location
    pattaya/phetchabun
    Posts
    5,772
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    5

    Default

    Quote Originally Posted by the gardener View Post
    why the MSG ? is this normal in thai cookery
    Pretty much compulsory. Although I am aware of the bad publicity it had a few years ago, my wife uses it (primarily as a tenderiser in any sort of marinade, and in a nice sour mango/shallot/fish sauce type of salad) and it does make a difference to the end product.
    Phil.

    "Good judgment comes from experience, and often experience comes from bad judgment."

  7. #7
    Moderator Tobias's Avatar
    Join Date
    20 Jun 2003
    Location
    UK/USA
    Posts
    13,866
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    44

    Default

    Jenny, who's a qualified chef BTW, refuses to use MSG in her cooking because of the uncertainty of its constitution.
    Tobias - โทเบียส
    If you want to know where I am, follow me on my Thailand-UK Blog.

  8. #8
    Forum Regular สมาชิกประจำ
    Join Date
    30 Jun 2003
    Location
    London/Khon Kaen
    Posts
    331
    Post Thanks / Like

    Default

    Thanks for this, it is one on my favorite dishes. I also opt out of the msg although Ponk uses it liberally for his own cooking but will leave it out when cooking for me & Sonny.

  9. #9
    Forum Regular สมาชิกประจำ millermac's Avatar
    Join Date
    22 Mar 2010
    Location
    Manchester
    Posts
    626
    Post Thanks / Like

    Default

    I was worried about MSG when Tan started putting it in everything, but I did a bit of research on the net and it seems as though it isn't as bad as previously thought.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •